Binnenkort start het project ‘Nanoworx’ onder leiding van prof. dr. Willem Mulder binnen het PharmaNL Shared Development Infrastructure programma. Projecten in dit programma richten zich op het realiseren van infrastructuurvoorzieningen voor baanbrekende farmaceutische producten en technologieën voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.
Tweede project subsidieronde PharmaNL Shared Development Infrastructure van start
Doel subsidieronde
De PharmaNL Shared Development Infrastructure call 2023-1 is de eerste subsidieronde binnen de programmalijn PharmaNL Shared Development Infrastructure (SDI). Deze programmalijn is gericht op het inrichten van geavanceerde infrastructuren (zoals laboratoriumapparatuur) voor gedeeld gebruik door farmaceutische start-ups, scale-ups en academische onderzoeksgroepen. Het inrichten van een infrastructuur is belangrijk voor het versterken van de farmaceutische waardeketen, omdat momenteel de vereiste R&D voorzieningen en services nog niet of onvoldoende beschikbaar zijn en niet onder reguliere marktwerking tot stand komen.
De projecten zullen bijdragen aan een uitbreiding en versterking van farmaceutische hubs, kennisinstellingen en ondernemingen met toekomstbestendige apparatuur. Dit leidt vervolgens weer tot efficiënte en effectieve ontwikkeling van nieuwe medicijnen en productietechnologieën, kortere doorlooptijden en lagere kosten in de farmaceutische sector.
Gehonoreerde projecten
Nanoworx
prof.dr. Willem Mulder – TU Eindhoven i.s.m. Trained Therapeutix Discovery en Pivot Park Screening Centre.
Om het volledige potentieel van nanogeneeskunde te benutten, moet de vertaalslag van een experimenteel concept naar een innovatief nanomedicijn voor patiënten worden verfijnd. Daarvoor is het van belang om een kennis- en productie infrastructuur op het gebied van nanogeneeskunde te realiseren. Door het genereren van nanomedicijn- bibliotheken kunnen via high-throughput screening formuleringen de gewenste eigenschappen worden geïdentificeerd. De productie van deze ‘lead’ kandidaten moet vervolgens worden opgeschaald volgens farmaceutische kwaliteitsrichtlijnen. Een dergelijke kennis- en productie-infrastructuur is momenteel alleen beschikbaar bij grote biotech en pharma bedrijven.
Nanoworx integreert geavanceerde apparatuur en unieke expertise om onderzoeksgroepen en biotechbedrijven te helpen bij de ontwikkeling, screening, optimalisatie en opschaling van innovatieve, op nanogeneeskunde gebaseerde medicijnen. Expertise en de ontwikkeling van prototypen worden geleverd door ingenieurs en wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De geautomatiseerde productie, het bouwen van bibliotheken en het karakteriseren van formuleringen vinden plaats op de TU/e. Om de vertaalslag naar de kliniek te faciliteren begeleidt Nanoworx, in samenwerking met de Pivot Park Screening Centre, klanten in het opschalen van GMP-conforme productie. Naast biotech startups en grotere partijen zal Nanoworx academische partijen en consortia bedienen. Nanoworx is ingericht om samen te werken met haar opdrachtgevers, zodat alle opgedane kennis terecht komt bij de opdrachtgever.
G2 Solutions
– prof.dr.ir Floris Foijer – G2 Solutions i.s.m. UMCG, GenomeScan, LIFE Cooperative en Pivot Park Screening Centre
Veel geneesmiddelen zijn niet even effectief in alle patiënten en veel patiënten worden resistent tegen geneesmiddelen, met name bij de behandeling van chronische ziekten of complexe ziekten zoals kanker. Nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om ziekten beter in kaart te brengen en na te bootsen in het lab. Dit soort technologie is daarom essentieel voor betere geneesmiddelenontwikkeling. G2 Solutions gebruikt deze technologie om ziekten precies in kaart te brengen en patiënt-specifieke modellen te bouwen. Dit wordt gecombineerd om een infrastructuur op te zetten voor geneesmiddelontwikkeling. De infrastructuur wordt beschikbaar gesteld aan Nederlandse farmaceutische en academische partners. Daarnaast zal G2 Solutions zelf de infrastructuur gebruiken om samen met Pivot Park Screening Centre nieuwe geneesmiddelen te ontdekken. Het Universitair Medisch Centrum Groningen maakt hiervoor personeel, apparatuur en laboratoriumruimtes beschikbaar en GenomeScan, LIFE Cooperative en Pivot Park Screening Centre zullen helpen de diensten (inter)nationaal te vermarkten.
Meer informatie
Programmapagina ZONMW over PharmaNL Shared Development Infrastructure
Programmapagina ZonMw over PharmaNL