“Onderwijs moet inspireren én direct bruikbaar zijn”
“Een goed idee voor een nieuw geneesmiddel is slechts het begin,” zegt Kenter. “Maar hoe breng je dat idee van lab naar patiënt? Wij ontwikkelen een inspirerend post-graduate learning-by-doing education & training (E&T) programma voor ondernemende biomedische en farmaceutische onderzoekers & professionals die een nieuw geneesmiddel of vaccin willen ontwikkelen. Ook trainen we hen om hun product naar de markt en patiënt te brengen.”
Het programma richt zich op professionals uit de academie, industrie en autoriteiten. “We kiezen nadrukkelijk voor een learning-by-doing benadering,” aldus Kenter. “Dat betekent dat deelnemers niet alleen kennis opdoen, maar vooral ook vaardigheden ontwikkelen die ze direct in hun dagelijks werk kunnen toepassen.”
Eerste stappen: inhoudelijke expertise en multimediaal onderwijs
Volgens Kenter is inmiddels een team van ervaren experts uit de industrie samengesteld. Zij brengen expertise mee op het gebied van onder andere farmacologie, toxicologie en markttoelating. Samen met een cursusontwikkelaar werken ze aan de inhoud van nieuwe online cursussen.
“We willen onderwijs bieden dat zowel inhoudelijk sterk is als didactisch aantrekkelijk. Daarom bouwen we voort op eerdere ervaringen bij het Paul Janssen Futurelab,” zegt Kenter. “Een goed voorbeeld daarvan is onze zesdelige, Netflix-achtige educatieve serie over geneesmiddelontwikkeling. Die is volledig in eigen huis geproduceerd met onze experts, en laat zien hoe wij multimedia inzetten om complexe inhoud toegankelijk en boeiend te maken.” Check hier de intro van deze serie.
Uitdagingen: echte casuïstiek, beperkte beschikbaarheid
Voor het nieuwe lesmateriaal zoekt het team naar praktijkgerichte casussen uit de praktijk. “We willen gebruik maken van R&D-casuïstiek uit de industrie. Maar helaas is die informatie zelden openbaar,” licht Kenter toe. “We proberen via ons netwerk farmaceutische en biotechbedrijven te overtuigen om informatie – vertrouwelijk en voor educatief gebruik – met ons te delen.”
Vooruitblik: samenhang en afstemming
De komende maanden focust het team op het ontwikkelen en schrijven van het lesmateriaal. “Een belangrijk punt is dat de verschillende cursussen goed op elkaar aansluiten, in zowel inhoud, vorm als gebruikte terminologie. Ze moeten ook aansluiten bij ons bestaande aanbod binnen het Futurelab.”
Suggestie: bundel het onderwijsaanbod
Kenter doet ook een oproep aan PharmaNL: “Er worden meerdere onderwijsprojecten gesteund. Het zou goed zijn als er een centraal, laagdrempelig online informatiepunt komt waar het volledige cursusaanbod zichtbaar is. Dat maakt het voor professionals veel makkelijker om een passende cursus te vinden die aansluit bij hun behoefte.”
Tot slot: een gedeelde visie maakt het verschil
Wat dit project volgens Kenter echt krachtig maakt? “Het team. We hebben mensen bij elkaar gebracht met een gedeelde visie op educatie. Dat zorgt niet alleen voor een goede samenwerking, maar ook voor inspirerend onderwijs waar cursisten écht iets aan hebben.”
Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met projectleider Marcel Kenter (M.J.H.Kenter@lumc.nl) en bekijk de info op de website van het Paul Jansse Future Lab: https://www.pauljanssenfuturelab.eu/
Ben je op zoek naar informatie over de mogelijkheden van subsidie van PharmaNL voor jouw project? Kijk op onze site of neem contact op met Floor van de Watering, programmamanager van PharmaNL (floor.vandewatering@briskr.nl).