Het project G2Solutions, onder leiding van prof. dr. ir. Floris Foijer van het UMCG – onderzoeksinstituut ERIBA, heeft subsidie van PharmaNL ontvangen in de PharmaNL programmalijn Shared Development Infrastructure voor hun vijfjarig project. G2Solutions richt zich op het ontwikkelen van infrastructuur voor nieuwe geneesmiddelen. “Dit project laat zien dat we unieke technologieën, zoals de single cell sequencing en stamcel- en organoideproductie, beschikbaar kunnen stellen voor de buitenwereld, wat nieuwe kansen biedt voor geneesmiddelenontwikkeling,” aldus Peter Ketelaar, directeur van LIFE Cooperative. In het project werken het UMCG/ERIBA, UMCG/Genetica, LIFE Cooperative, GenomeScan en Pivot Park Screening Centre nauw samen.
G2Solutions: subsidie voor innovatie in single-cell genomics
G2Solutions maakt gebruik van baanbrekende technologieën, zoals onder andere single cell genomics. Deze technologie, waarin het UMCG wereldwijd vooroploopt, biedt de mogelijkheid om het genoom van individuele cellen te analyseren. Dit is van cruciaal belang bij chronische en complexe ziekten zoals kanker, waarbij het genoom van kankercellen vaak grote variaties vertoont. In plaats van een gemiddeld beeld te krijgen van miljoenen cellen in een weefsel, biedt single cell sequencing inzicht in de genetische afwijkingen van afzonderlijke cellen. “Het unieke aan onze aanpak is dat we het DNA van individuele cellen kunnen uitlezen, waardoor we veel gedetailleerder kunnen kijken naar wat er in een tumor gebeurt,” legt Foijer uit.
Van lab naar markt
De technieken die in het project ontwikkeld worden, hebben niet alleen wetenschappelijke waarde, maar ook belangrijke commerciële toepassingen. Floris Foijer benadrukt dat een van de hoofddoelen is om te onderzoeken of deze technologieën breed inzetbaar en betaalbaar kunnen worden gemaakt voor diagnostiek en therapieën. Peter Ketelaar vult aan: “Voor de businesskant is de grootste uitdaging om de juiste product-marktcombinaties te vinden die ons duurzaam succes kunnen opleveren. We moeten technologieën die nu in het lab werken, betaalbaar en toepasbaar maken voor een bredere en internationale markt.”
Expertise
Het project streeft ernaar deze infrastructuur ook beschikbaar te stellen aan andere farmaceutische en academische partners, zowel nationaal als internationaal. Pivot Park Screening Centre, GenomeScan en LIFE Cooperative zijn betrokken bij de verdere ontwikkeling en vermarkting van deze technologieën. Brigitte Drees, CEO van Pivot Park Screening Centre: “Binnen dit project zetten wij onze expertise in om de ontwikkeling van nieuwe technologieën te versnellen en te optimaliseren. Met onze uitgebreide ervaring in high-content screening en bioprofileringsdiensten dragen we bij aan het identificeren van veelbelovende leads voor medicijnontwikkeling, wat cruciaal is voor het succes van dit innovatieve project.”
Kees van den Berg, CEO van GenomeScan: “Bij GenomeScan beschikken we over uitgebreide kennis en ervaring om bestaande sequencing technologieën vanuit de academie door te ontwikkelen naar een commerciële faciliteit voor pharma- en biotechbedrijven. Deze expertise zullen we ook inzetten in dit innovatieve project.”
Uiteindelijk moet er ook een commercieel bedrijf staan, dat de opgedane kennis en verbeterde technieken blijvend zal aanbieden. Foijer: “Het is een spannend traject om te zien of we academische technologie in vijf jaar kunnen vermarkten. Dit project brengt wetenschap, technologie en ondernemerschap bij elkaar – een unieke kans om grensverleggende innovaties te realiseren.”
De kunst van het delen
Floris Foijer en Peter Ketelaar delen ook enkele tips voor toekomstige subsidieaanvragers bij PharmaNL. Peter benadrukt dat een succesvolle subsidieaanvraag vereist dat je beschikt over zowel sterke technologie als ervaren ondernemers met kennis van de markt. “De basistechnologie moet goed zijn en redelijk uniek,” zegt hij. “Daarnaast moet je mensen betrekken die weten hoe je nieuwe producten en technologieën naar de markt brengt. Ken ook het landschap van de subsidiewereld en begrijp de voorwaarden, zoals die van de subsidieverstrekker.”
Floris voegt hieraan toe dat intrinsieke motivatie voor samenwerking en openheid cruciaal is. “Je moet de wens hebben om je middelen beschikbaar te stellen en niet alleen om financiering voor je eigen organisatie te krijgen,” legt hij uit. “Echt open infrastructuur creëren vereist een bereidheid om te delen en samen te werken.”
Bron artikel: PharmaNL
Afbeelding: Mathilde Broekhuis en Laura Kempe (twee medewerkers ERIBA) bij de robot, fotograaf Floris Foijer.